Druif snoeien, hoe, wanneer en waarom?

Druif snoeien, hoe, wanneer en waarom?

Het snoeien van de druif gebeurt in de zomer en in de winter. Van de zomer wil je natuurlijk lekkere druiven oogsten, Daarom is het snoeien van de druif een belangrijke taak! Snoeien dus!

Wanneer kun je het beste de druif snoeien?

De druif (Vitis), maar ook de esdoorn (Acer), beuk (Fagus), kiwi (Actinidia), noot (Juglans) en berk (Betula) moeten in het najaar worden gesnoeid. Waarom? omdat de sapstroom van de plant op dat moment stilstaat.

Het snoeien gebeurt tussen de langste dag (21 juni) tot de kortste dag (21 december) van het jaar. Deze snoeiperiode is het meest veilig voor planten. Dit omdat het klimaat en de winters in Nederland elk jaar weer anders is.
Snoei  niet later in de winter of pas in het voorjaar. Dan is de sapstroom weer op gang! Omdat het in Nederland niet of onvoldoende vriest.

Wanneer je toch besluit om de druif in het voorjaar te snoeien, zal het houtgewas gaan bloeden. Bloeden betekent dat planten groot vochtverlies uit de snoeiwonden krijgen. Het bloeden kan zo veel zijn dat de plant erg verzwakt raakt of zelfs kan dood kan gaan!

Druif snoeien, hoe, wanneer en waarom?

Wintersnoei

Wanneer je de druif in de winter snoeit bepaal je min of meer de vorm van je druivenplant. Het stimuleert ook de vruchtbaarheid. Probeer dit niet over te slaan. Door een hogere vruchtbaarheid krijg je in de zomer meer vruchten, en dat wil je graag!

  1. Tijdstip: Het beste tijdstip is om de druif nog voor de kortste dag van het jaar te snoeien, voor 21 december dus. Dan is de druivenplant  en de sapstroom nog in rust.
  2. Materiaal: Snoei altijd met schoon en scherp gereedschap.
  3. Snoei: Iedere winter mogen de takken die vrucht hebben gedragen, gesnoeid worden tot twee gezonde ogen. Snoei de druif naar eigen inzicht in de juiste vorm. Zorg dat je ranken behoudt die als draagranken kunnen fungeren voor de nieuwe druivenscheuten van volgend jaar.
  4. Jonge druif: Jonge struiken die bestaan uit één enkele tak, mogen na het planten op minimaal 60 cm boven de grond worden afgeknipt.

Zomersnoei

In het voorjaar loopt de druif weer uit. Het uitlopen gebeurt vlak onder de plaats waar je het vorige jaar hebt afgeknipt.

De zomersnoei is bedoeld om de druiventrossen te laten rijpen. Door blad en nieuwe scheuten terug te snoeien, gaat er namelijk meer energie naar de druiventrossen. Ook komt er meer zonlicht op de trossen.

  1. Scheuten: scheuten van één jaar mag je in de zomer, beste tijd eind mei of begin juni, flink terugsnoeien.
  2. Druiventrossen: Ook de zijscheuten die het hele seizoen aangroeien snoei je tot 1 blad in. Hierdoor stopt de druivenplant zijn energie niet langer in het uitgroeien, maar gaat de energie naar de druiventrossen. Ook krijgt de plant meer zonlicht en lucht, waardoor ziekten zoals meeldauw beter worden voorkomen.
  3. Sappige druiven: Een kleine inspanning in de heerlijke buitenlucht, die wordt beloond met grote sappige druiven!

www.thaofken.nl
www.thaofkenshop.nl

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *