Tegels eruit, planten erin

Tegels eruit, planten erin

Tegels eruit, planten in

 

 

 

 

 

 

 

 

Tegels eruit, planten erin. Wat we steeds meer zien is tuinen die volledig bestraat zijn. De voortuin vol met tegels met 2 plantenbakken met daarin een plant. Daar houdt het dan ook mee op helaas. Door de klimaatveranderingen krijgen we in Nederland steeds meer te maken met wateroverlast. Lange periodes van droogte waar we volop met de tuin aan het sproeien zijn om de plant van water te voorzien.

Ineens krijgen we daar buien met regen, en wat voor buien. Warme lucht kan meer vocht bevatten en meer vocht betekent ook meer neerslag. Doordat de tuin volledig is bestraat kan het regenwater nergens heen, dus krijg je plassen water in de tuin. Dat is niet de bedoeling.

Voor iedereen die dus zijn saaie tuintje een handje wil helpen, tegels eruit en planten erin! Het werkt eigenlijk heel simpel. De bijvoorbeeld 10 tegels van 30 x 30 cm of 5 tegels van 60 x 60 cm eruit. Van dat stuk kan je een plantenborder maken. De overige tegels kun je daarvoor gebruiken. stapel ze op elkaar, waardoor je een verhoogde border krijgt.

Haal ongeveer 25 cm zand eruit en breng daar potgrond voor in de plaats. 3/4 zakken van 20 liter is voldoende. Meng de potgrond goed met de grond, tot een diepte van 30 cm.

Reken ongeveer 4 of 5 planten per vierkante meter. Dit kunnen vaste planten of siergrassen zijn. Ook kun je bollen in de grond stoppen die in het voorjaar mooie bloemen geven. Narcissen bijvoorbeeld. De border kun je beplanten met lavendel, salvia, hortensia en zegge. Wees lekker creatief met groen en combineer kleuren en geniet van de vogels die in de tuin komen. Doordat je een border maakt met beplanting draag je bij met het vergroten van de biodiversiteit, het infiltreren van regenwater en ga zo maar door.

 

 

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *